Снимки Държавният глава почете паметта на загиналите за страната на този ден.Заупокойна

...
Снимки Държавният глава почете паметта на загиналите за страната на този ден.Заупокойна
Коментари Харесай

Румен Радев почете паметта на загиналите за България на Архангелова задушница

Снимки 

Държавният глава уважи паметта на починалите за страната на този ден.

Заупокойна панихида беше отслужена във връзка Архангелова задушница във Военния пантеон – костница на Централните софийски гробища.

На церемонията участваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на защитата адм. Емил Ефтимов.



Панихидата беше отслужена от Белоградчишкия свещеник Поликарп.

Венци в памет на починалите воини във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време бяха поднесени от името на президента, министър-председателя, вицепремиера Мария Габриел, Народното събрание, Българският Червен кръст и други организации.



В съботния ден преди църковния празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) - 8 ноември, се отбелязва задушница, известна още като " Архангелова  задушница ", " Рангелова задушница ", " Хрангеловото одуше ",   " огромна задушница ", " мъжка задушница ".

Тя е последната от трите огромни задушници, които православните християни означават всяка година. На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се раздават жито, самун, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на околните, се раздава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати, написа Българска телеграфна агенция. На този ден поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат. На Архангелова задушница се отдава респект към паметта на офицерите и бойците, починали за България, и на всички паднали в редовете на Българската войска.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР